Grip Advocaten Logo - zonder label
ORANJESINGEL 2, 6511 NS NIJMEGEN

Heeft mijn ex recht op mijn erfenis

Of uw ex recht heeft op een door u ontvangen erfenis, bijvoorbeeld van één van uw ouders, hangt vooral af van de datum waarop het huwelijk is voltrokken. De datum 1 januari 2018 is daarbij cruciaal. Als u vóór deze datum bent gehuwd dan gelden er namelijk andere regels dan wanneer het huwelijk ná 1 januari 2018 heeft plaatsgevonden. Dit houdt verband met gewijzigde wetgeving per deze datum.
Geplaatst op: 19-08-2020
Fotografie door: Marc Boland

Hoe is de erfenis geregeld als er sprake is van een ex-partner?

Tot 1 januari 2018 trouwden partners automatisch in algehele gemeenschap van goederen, tenzij er bij huwelijkse voorwaarden anders werd bepaald. Vanaf deze datum is de wet aangepast. Trouwt u nu, dan geldt een beperkte gemeenschap van goederen. Dat houdt in dat wat vóór het huwelijk van u was van u blijft, en wat van uw partner was blijft van hem of haar. Vermogen dat tijdens het huwelijk gezamenlijk wordt opgebouwd is van u beiden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de overwaarde op een woning die tijdens het huwelijk is gekocht. Overigens is het zo dat u op verzoek ook vandaag de dag nog steeds in algehele gemeenschap van goederen kunt trouwen.

Wanneer valt de erfenis in de huwelijksgemeenschap?

Een ontvangen erfenis valt geheel binnen de huwelijksgemeenschap wanneer u vóór 1 januari 2018 bent getrouwd in algehele gemeenschap van goederen, tenzij de erflater bij testament heeft bepaald dat het niet in de gemeenschap valt. In zo’n geval heeft uw ex-partner bij scheiding recht op de helft van deze erfenis. Indien u na 1 januari 2018 bent getrouwd in gemeenschap van goederen (automatisch beperkte gemeenschap van goederen, tenzij anders verzocht), dan valt een ontvangen erfenis niet meer automatisch in de gemeenschap. Dit betekent dat uw ex-partner bij scheiding geen recht heeft op de helft van deze erfenis.

Gratis Oriënterend gesprek

DIT EERSTE GESPREK MET DE ADVOCAAT IS VRIJBLIJVEND EN GRATIS. NEEM NU CONTACT OP OM EEN AFSPRAAK TE MAKEN.

Laatste nieuws

Nieuwe wet gezamenlijk gezag door erkenning 2023 Grip Advocaten Nijmegen
Nieuwe wet: gezamenlijk gezag door erkenning
Per 1 januari 2023 geldt er een nieuwe regel met betrekking tot het gezamenlijk gezag bij ouders die niet gehuwd en niet geregistreerd partners zijn. Het doel hiervan is dat het regelen van gezamenlijk gezag makkelijker wordt. Tegenwoordig worden meer dan de helft van de kinderen buiten het huwelijk of geregistreerd partnerschap geboren.
Geplaatst op: 23-01-2023
Nieuwe regels voor berekening van de partneralimentatie 2023 Grip Advocaten Nijmegen
Nieuwe regels voor de berekening van de partneralimentatie
Per 1 januari 2023 gelden er nieuwe regels met betrekking tot de berekening van de partneralimentatie, in het bijzonder met betrekking tot de post woonlasten. Het doel hiervan is om de verschillen tussen kinder- en partneralimentatie zoveel mogelijk te beperken en discussies omtrent de woonlasten zoveel mogelijk voorkomen.
Geplaatst op: 16-01-2023
Alles Over Erven Magazine 2022 Grip Advocaten
Grip Advocaten in Alles Over Erven magazine
Elke jurist heeft wel een casus die hem of haar altijd zal bijblijven. Mr. Mark-Jan Germs is advocaat bij Grip Advocaten in Nijmegen en deelt zijn ervaring. ‘Ga op zoek naar het achterliggende conflict en de emoties die daarbij horen. Dan kom je eerder tot een oplossing.’
Geplaatst op: 19-12-2022